
Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje
Prejemnik podpore iz Programa razvoja podeželja RS 2014–2020
NAZIV AKTIVNOSTI
Prijava na 7. javni razpis PRP za ukrep št.: 4.2 Podpora za naložbe v predelavo, trženje oziroma razvoj kmetijskih proizvodov za leto 2021
POVZETEK
Mlada prevzemnica Janja Bernik je v okviru 6.1 uspešno prevzela kmetijo in izpolnila zastavljene cilje iz poslovnega načrta. V naslednji fazi razvoja se kmetija Punčar usmerja predvsem v predelavo mesa, kjer želi z naložbo v sodobne predelovalne prostore in opremo doseči višjo dodano vrednost, večjo varnost živil in razširitev tržne ponudbe.
Predelava bo potekala po tradicionalnih postopkih in domačih recepturah, brez umetnih dodatkov, z zagotavljanjem sledljivosti in stalnim nadzorom UVHVVR.
S tem se bo kmetija Punčar razvila v stabilen, konkurenčen in tehnološko sodoben subjekt, ki na trg ponuja kakovostne izdelke iz govejega in prašičjega mesa ter obstoječo ponudbo dopolnjuje z novimi proizvodi.
GLAVNE DEJAVNOSTI
Glavne dejavnosti, s katerimi se mlada prevzemnica ukvarja so reja krav molznic in prireja mleka, pridelava žit in z njo povezana izdelava mlevskih izdelkov ter dopolnilna dejavnost predelava mesa (ključna razvojna dejavnost).
CILJI
– povečanje dodane vrednosti primarni proizvodnji preko predelave mesa,
– posodobitev in modernizacija predelovalnih procesov,
– povečanje tržnih proizvodnih kapacitet,
– ohranjanje kmečkega zavarovanja in delovnih mest na kmetiji,
– pridobitev certifikata Izbrana kakovost tudi za prašičje meso (za goveje meso že vključeni),
– izdelava tradicionalnih mesnih izdelkov brez umetnih dodatkov,
– povečanje prepoznavnosti in prodor na širši trg, vključno z javnimi zavodi in gostinsko-turističnimi objekti.
PRIČAKOVANI REZULTATI
– vzpostavljeni lastni prostori za predelavo mesa,
– povečana količina in kakovost predelanih mesnih izdelkov,
– razširjena ponudba novih proizvodov,
– večja konkurenčnost na trgu,
– izboljšana ekonomska uspešnost kmetije,
– krepitev trajnostnega razvoja in dolgoročna stabilnost poslovanja.
DOLGOROČNI CILJI
- krepitev položaja na trgu in prilagajanje povpraševanju kupcev,
- postopno povečanje staleža živali in po potrebi sodelovanje z drugimi kmetijami,
-prodor na trg z višjo kakovostjo – shema Izbrana kakovost za goveje in prašičje meso,
- krepitev trženja prek lastne prodaje na kmetiji, spletnih kanalov in promocije na portalu Dobrote slovenskih
kmetij,
– dolgoročno sodelovanje z javnimi zavodi, gostinskimi ponudniki in turističnimi kmetijami.
Vizija: P/ostati ponudnik kvalitetnih obstoječih in novih produktov in storitev, ki bo tako v razvojnem smislu, kakor tudi po obsegu realiziranih poslov pomemben tekmec v prostoru.
Cilj: Postati stabilno, uspešno, tehnološko sodobno in okolju prijazen poslovni subjekt, ki bo ob večji produktivnosti uspešno posloval na trgu. Ustvarjanje dolgoročnih konkurenčnih prednosti pred tekmeci na trgu.
Poslanstvo: S kakovostnimi izdelki ter storitvami ustvarjati zadovoljstvo obstoječih in potencialnih novih kupcev.
Za dosego vizije in ciljev bo vlagateljica pozornost namenila različnim strategijam trženja. Poudarek bo na povečani skrbni prireji govejega in prašičjega mesa, mogoče v nadaljevanju tudi piščančjega, kar je in bo vodilo do kvalitetnih izdelkov. Želja domačih je, da bi se delež prodaje na »domačem dvorišču« še povečal z vključitvijo novih mesnih proizvodov, saj s tem odpadejo stroški prevoza in porabe časa za dostavo, razvoz. Čas, ki ga namenijo stranki pa je v
obojestransko korist, saj dobijo Bernikovi povratne informacije strank o zadovoljstvu z njihovimi izdelki, kaj bi še želeli v ponudbi, v kakšnih količinah, koliko dimljeno, slano, ipd.. Stranke pa so tudi zadovoljne, če jim prisluhnejo in namenijo nekaj besed.
Naložba se planira izvesti v načrtovanem času. Le v primeru višje sile (bolezni v družini in podobno) lahko pride do težav pri izvedbi naložbe in seveda v primeru neuspeha na razpisu kar bo podaljšalo rok izvedbe investicije zagotovo za vsaj dve leti. Tveganje pravočasne izvedbe naložbe lahko povečajo močno povečane cene opreme, ki je predmet naložbe in daljši roki za dobavo opreme. In pa seveda na drugi strani tudi dnevno višje cene pridelkov in izdelkov na
slovenskem trgu, kot vseh ostalih stroškov (elektrike, ogrevanja, derivatov,..) na strani kupcev kar bi lahko zmanjšalo kupno moč. V vsakem primeru se bodo Bernikovi trudili, da bodo tekoče spremljali politiko trženja mesnih izdelkov in bodo ob povečani konkurenci zagovarjali svojo ponudbo s sprejemljivo ceno, svežimi izdelki, lastnimi surovinami pridelanimi in predelanimi na njihovi kmetiji, brez aditivov, po preizkušenih recepturah naših prednikov in zagotovljeno
sledljivostjo. V kolikor pa bodo nastopile morebitne težave na tehnološkem področju se bodo posvetovali s specialistko za predelavo mesa na ravni KGZS in nosilci dopolnilne dejavnosti predelave mesa na lokalnem nivoju.
POVZETEK
Prevladujoča proizvodnja na kmetiji je reja krav molznic in pitancev ter reja plemenskih svinj in vzreja ter pitanje prašičev. Z dejavnostjo zakolom živali in predelavo mesa ter proizvodnjo mesnih izdelkov ter storitvami klanja in predelavo mesa bodo na kmetiji začeli predvidoma v letu 2025, ko planirajo, da se bo zaključila investicija. Sicer pa imajo vse tri dejavnosti že priglašene na UE Škofja Loka in obrat vpisan v register obratov nosilcev živilskih dejavnosti
pri UVHVVR za predelavo in trženje mesnih izdelkov. Za klanje so že tudi oddali vlogo, vendar so dobili odgovor, da bo postopek lahko zaključen z odobreno vlogo šele po zaključeni investiciji, ko pride obrat preverit komisija UVHVVR in naredi tehnični pregled obrata in na osnovi le tega izda odločbo s številko odobrenega obrata. Zato bo izpis o odobrenem obratu za klanje priložen pri dokazilih zahtevka.
Vizija mlade prevzemnice je okrepiti svoj položaj in ponudbo na trgu in postati ponudnik izdelkov z najvišjo stopnjo kakovosti. Za goveje meso jim je to že uspelo, so si pristopili v shemo izbrana kakovost. Za prašičje meso in izdelke iz prašičjega in govejega mesa pa se bodo potrudili, da uredijo čim prej po zaključeni investiciji.
Vse mesne proizvode, ki se bodo tržili bo skušala vključiti tudi v blagovno znamko Babica in Dedek, ki temelji na visoko kakovostnih izdelkih Loškega območja s preverjeno kakovostjo, kot ima to že storjeno za izdelke, ki jih že trži v sklopu obstoječih dopolnilnih dejavnosti (mlinarstvo, predelava čajev, proizvodnja začimb in proizvodnja rastlinskega olja). Seveda pa bo mesne izdelke, dala v preverjanje tudi na Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju.
Za dosego dobrih rezultatov v dejavnosti bo mlada prevzemnica skrbela z dodatnim izobraževanjem s področja tehnologije, zakonodajnih novosti in trženja, kar je neobhodno potrebno za uspešno opravljanje in nadgrajevanje dejavnosti. Ob vsem tem pa verjame, da ji bo v veliko pomoč partner, ki je po poklicu mesar.
Celotna predračunska vrednost investicije znaša brez DDV-ja in 35.614,44 € in 43.449,62 € skupaj z DDV- jem. Investicijo bo vlagateljica izvedla izključno z lastnimi sredstvi, brez najema kreditov.
Izvedena investicija bo zelo pomemben doprinos k dodatnemu dohodku na kmetiji, ki bo omogočal nadaljnji razvoj in obstoj kmetije ter zagotovil boljše eksistenčne razmere mladi družini. Poleg omenjenega pa se planira, da bo investicija po zaključku naložbe, ko bo dejavnost stekla, omogočala novo zaposlitev partnerja vlagateljice.